Facebook

 
 

Optometrista kontaktlencse vizsgálat

 

Petka Optika kontaktlencse vizsgálat
Magyarországon a ’90- es évek elején indult el a diplomás optometristák képzése a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karán. Ezt az iskolát csak érettségizett, szakképzett látszerészek végezhették el. Így aki kontaktlencsét ír, azt is tudja, hogyan készül el a kontaktlencse, tisztában van a kontaktlencse típusokkal és azok tulajdonságaival. Átfógó képe van az optometristának a látással és a kontaktlencse viseléssel kapcsolatos tudnivalókról.
 
A vizsgálat menete:
  • A páciens általános kikérdezése, a látásával és egyéb egészségügyi problémáival kapcsolatban, és ennek rögzítése.

  • A látásélesség vizsgálat egy computeres méréssel (Nikon Retinomax - japán refractometer) kezdődik. A számítógépes mérés objektív vizsgálat, rendkívül fontos kiegészítő része a szemvizsgálatnak.

  • Szubjektív lencsepróba teszt következik, amely során meghatározzuk a távoli- az olvasó- és a munkakorrekciót.

  • Felírjuk a szükséges szemüveget.

  • A görbület meghatározása és réslámpás ellenőrzés történik

  • Kiszámítjuk a kontaktlencse értékét.

  • Felpróbáljuk a szemre a kontaktlecsét (az optometrista teszi fel)

  • a páciens kb 30 percig "próbahordja" a kontaktlencséket, és közben elolvassa a használati útmutatót.

  • Újra megnézzük a látóélességet, ellenőrizzük a lencse tulajdonságait a szemen.

  • A páciens saját maga ki-be teszi kb. 3-szor a lencséket, a szakember felügyelete mellet, ez kb 1,5 óra.

Ha sikerül a művelet, a vásárlónk megkapja a kontaktlencséket, hazaviheti, és hordhatja, kb. 3 hétig. Ehhez tárolószert és tokot kell vásárolni, ami nincs benne a vizsgálat árában. 3 hét alatt eldőlnek a kontaktlencse viselési szokások, és utána visszatérve az üzletbe közösen eldöntjük, hogy milyen kihordási idejű kontaktlencsét választunk.

Kontoll:
A viselőknek rendszeres kontrollon kell részt venni, évente legalább egyszer. Ez azért fontos, mert kívülről nem látható és nem érezhető elváltozások jöhetnek létre a szemen, ha nem tartjuk be pontosan a viselésre vonatkozó szabályokat.

Garancia
Szemvizsgálatunkat nagyon alaposan, a legnagyobb odafigyeléssel végezzük, és garanciát vállalunk rá. A vizsgálati eredményeket kartonrendszerben őrizzük meg, így jól nyomon lehet követni az esetleges változásokat. A kontaktlencse illesztése szubjektív dolog, ezért extrém esetekben előfordulhat, hogy elsőre nem a legkényelmesebb kontaktlencse kerül kiválasztásra, ilyenkor újra próbalencsét adunk. A kontaktlencse elszakadásra egyik gyártó cég sem vállal garanciát a felbontás után, ezért kérem ellenőrizze az átlátszó fólián keresztül a felbontatlan lencse épségét!

Egészségpénztárak